Strateška grupa za Zapadni Balkan

Europska integracija zemalja zapadnog Balkana zastala je zbog nespremnosti zemalja EU da nastave daljnju ekspanziju i nespremnosti većine lidera zemalja Zapadnog Balkana da poduzmu značajne i potrebne reforme koje su preduvjet za pristupanje.

Ta odlaganja značajno su narušila kredibilitet EU kao transformatorske sile na zapadnom Balkanu i omogućila da reakcionarne desničarske snage uspevaju u političkim krajolicima zemalja Zapadnog Balkana. Ako će EU povratiti svoj status neprikosnovenog uzora za politički i ekonomski razvoj zemalja Zapadnog Balkana, mora se promijeniti i prilagoditi svoje politike prema njima.

U tom smislu, urede HBS-a u Sarajevu, Beogradu i Berlinu osnovali su Stratešku skupinu čiji je zadatak da konceptualizira i predstavi prijedloge politika EU koji donose odluke usmjerene na oživljavanje procesa pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana u skladu s progresivnim, zelenim i rodno osjetljivim vrijednostima. Grupa se sastoji od istaknutih predstavnika civilnog društva iz svake od država Zapadnog Balkana i podijeljena je u radne grupe.

Svi članci i publikacije su dostupne na engleskom jeziku (kliknite na dugme ispod)

WESTERN BALKANS STRATEGY GROUP

Pročitajte više o izazovima sa kojima se susreću zemlje Zapadnog Balkana