“Ec Shlirë” („Walk freely“)!

Teaser Image Caption
Point conference, Sarajevo 2016

Od 25. do 29. maja 2016. u Sarajevu je organizirana POINT konferencija, okupljanje aktivist/ica, programer/ki i drugih osoba s tehničkim afinitetima iz deset različitih zemalja, a koji rade na presjeku političkog angažmana i digitalnih medija. Pored projekata s Balkana i iz arapskih zemalja koji za svoja medijska izvještavanja koriste „Fact Checking“ i time razotkrivaju propagandu, alata za praćenje izbora u Rusiji ili urbanog projekta iz Skopja koji razotkriva korupciju u građevinarstvu, u Sarajevu je predstavljena aplikacija koja se, u poređenju sa mnogim obimnim projektima, čini tako jednostavna, da bi se lako mogla zanemariti:

 “Ec Shlirë” („Walk freely“) je naziv aplikacije sa Kosova, koja ženama omogućuje da, sa samo nekoliko klikova, anonimno prijavi seksualno i druge oblike uznemiravanja. Ovu aplikaciju je razvio kolektiv „Girls coding Kosova“, u suradnji sa „Open Data Kosovo Organization“ i „Kosova Women Network“.

U samo četiri koraka, aplikacija vodi korisnicu do anonimne prijave. Korisnica samo odabere ikonicu koja najbliže opisuje doživljeno uznemiravanje, odnosno zlostavljanje.

Korak 1: Šta se desilo? Prikazani oblici uznemiravanja i zlostavljanja variraju od zviždanja za ženom preko neželjenih dodira do silovanja. 

Korak 2: Ko je počinilac? Radni kolega, nadređeni, klijent ili prolaznik na ulici?

Korak 3: Gdje se desilo uznemiravanje? Ovdje korisnice mogu birati opcije kao što su „ulica“, „restoran“, „radno mjesto“ ili „autobus/tramvaj“, te opcionalno koristiti funkciju lokaliziranja na njihovom pametnom telefonu da bi prijavi dodali tačnu lokaciju događaja.  

Korak 4: Ovdje se incident može bliže opisati. Zatim samo treba kliknuti opciju “send” / “pošalji” i prijava bude registrirana.

Razgovarao sam s Blertom Thaçi iz kolektiva „Girls coding Kosovo“ iz Prištine. Ona je bila mentorica ovim mladim ženama u razvoju navedene aplikacije.   

Blerta Thaçi, zašto je potrebna aplikacija da bi se prijavilo seksualno i drugi oblici uznemiravanja?

Mreža „Kosova Women Network“ je u jednoj studiji utvrdila da mnoge žene na Kosovu u svom svakodnevnom životu budu žrtve seksualnog uznemiravanja.  Podaci policije su pokazali da se takvi slučajevi rijetko prijavljuju. Izgleda da je mnogim žrtvama previše nezgodno da podnesu prijavu. Sa ovom aplikacijom postaje vrlo jednostavno iznijeti na vidjelo incident.    

Aplikacija sadrži kartu države na kojoj se prijavljeni slučajevi prikazuju u realnom vremenu. Čemu to služi?

Time se na vrijeme može vidjeti da li su incidenti, na primjer na ulici ili u institucijama, učestali.  Mi onda idemo u inspekciju dotične lokacije. U većini slučajeva doživljavamo i visok stepen spremnosti za kooperaciju.

Putem dijagrama korisnice ove aplikacije osim toga mogu vidjeti gdje najčešće dolazi do uznemiravanja i zlostavljanja i ko su počinioci: na primjer nastavnici, nadređeni ili članovi porodice. Sa  postavkom za filter moguće je za svaku vrstu uznemiravanja ustanoviti i koji članovi društva ih najčešće čine.

Dakle, da li je seksualno zlostavljanje naročito često počinjeno od strane nadređenih?

Da, upravo tako! Time stvaramo i svijest u javnosti o tome. Na Kosovu, javna svijest i nije baš izražena. Mnoge žene misle da je normalno da trpe nasilje i seksualne napade od strane muškaraca. Strah da progovore o svojim iskustvima jako je velik. Pomoću ove aplikacije žene vide da nisu same i da seksualno uznemiravanje nije bagatela.

Da li prijave prosljeđujete policiji?

Da, policiju upozoravamo kada karta zemlje u aplikaciji pokazuje da su učestali napadi i uznemiravanja na nekoj određenoj lokaciji. Tako oni mogu ciljano vršiti istrage. A kroz broj prijava koje mi uvezujemo, policija ovaj problem uzima za ozbiljno.

Da li se aplikacija može zloupotrijebiti kako bi se ciljano oklevetale institucije ili određene osobe?

Taj rizik postoji. Naši administratori, doduše, primjećuju ako se sa jednog te istog mobitela ponavljaju iste ili slične prijave. U tom slučaju mi provjeravamo da li se radi o vjerodostojnim prijavama.

Može li se aplikacija koristiti i izvan Kosova? U Njemačkoj, na primjer?

Naravno, može se downloadovati širom svijeta i besplatno:

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.opendatakosovo.android.ecshlire&hl=de

Za sada postoji verzija za Android-Smartphone na engleskom jeziku. Trenutno radimo na prijevodu na druge jezike. Aplikaciju stavljamo kao Open Source na raspolaganje. Treba je dalje razvijati. Uskoro ćemo imati i verziju za i-Phone.