Fondacija 787: Edukacijom žena i mladih ka poticanju preduzetništva

Komunikologinje Dajana Džindo i Dijana Duvnjak 2014. godine osnovale su Fondaciju 787 s ciljem zagovaranja poboljšanja pozicije žena i mladih u bh. društvu kroz edukaciju o preduzetništvu. Mlade osnivačice ove fondacije prepoznale su ekonomsku nemoć kao uzrok brojnih poteškoća u djelovanju ove dvije društvene grupe. Kao reakcija na to, nastala je Fondacija 787  koja kroz svoje aktivnosti podržava ekonomsko osnaživanje žena i mladih uz pomoć edukacije o poduzetništvu. Za rubriku „Plan B: Bolji izbor“ Dajana i Dijana ispričale su kako je nastala Fondacija 787, koji je njen fokus djelovanja, i kako ekonomsko osnaživanje može poboljšati životne prilike mladih i žena.

Dajana Džindo i Dijana Duvnjak
Teaser Image Caption
Dajana Džindo i Dijana Duvnjak

Fondacija 787: Edukacijom žena i mladih ka poticanju preduzetništva

Komunikologinje Dajana Džindo i Dijana Duvnjak 2014. godine osnovale su Fondaciju 787 s ciljem zagovaranja poboljšanja pozicije žena i mladih u bh. društvu kroz edukaciju o preduzetništvu. Mlade osnivačice ove fondacije prepoznale su ekonomsku nemoć kao uzrok brojnih poteškoća u djelovanju ove dvije društvene grupe. Kao reakcija na to, nastala je Fondacija 787  koja kroz svoje aktivnosti podržava ekonomsko osnaživanje žena i mladih uz pomoć edukacije o poduzetništvu. Za rubriku „Plan B: Bolji izbor“ Dajana i Dijana ispričale su kako je nastala Fondacija 787, koji je njen fokus djelovanja, i kako ekonomsko osnaživanje može poboljšati životne prilike mladih i žena.

Dajana i Dijana poznaju se od srednjoškolskih dana, jer su zajedno išle u razred kao učenice sarajevske Prve gimnazije. No, više se počinju družiti nakon što obje odlučuju upisati Komunikologiju na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Dijana objašnjava da je Dajana bila osoba koja ju je upisala na fakultet – obzirom da je ona u tom periodu živjela van BiH, Dajana je i njene i svoje dokumente za upis nosila na Fakultet političkih nauka. Na fakultetu se njihovo prijateljstvo intenziviralo, ali su se tada obje suočile sa realnim problemima bh. društva. „Kreneš na fakultet sa 600 studenata i studentica, kvalitet studiranja je jako nizak... Vrlo brzo smo shvatile da moramo pokušati nešto napraviti same, mimo fakulteta, ako želimo nešto napraviti od sebe“, objašnjava Dajana. Ubrzo su se uključile u razne vannastavne aktivnosti. Jedna od njih je bio i program Humanity in Action, u koji se Dajana uključuje 2008. godine, i u sklopu kojeg odlazi u Njemačku na mjesec i po dana. Dajana i njene kolege/ice sa kojima je pohađala program Humanity in Action uskoro osnivaju podružnicu ovog programa u BiH, želeći prenijeti to iskustvo i omogućiti ga drugim mladim ljudima.

Žene i mladi su slabo umreženi

Razmišljajući o tome na šta bi se mogle fokusirati, Dajana i Dijana su se složile da je ekonomska neovisnost ključna. „Odlučile smo osnovati fondaciju koja će se fokusirati na žene i na mlade, jer iako za sve ljude postoje i prilike i prepreke, žene i mladi se suočavaju sa više prepreka. Na kraju krajeva, obje spadamo u ove društvene skupine, i sve smo to i same doživjele“, objašnjava Dijana. Razmišljajući o tome kako pomoći nekome da postigne ekonomsku nezavisnost, odlučile su se fokusirati na rad u području podsticanja preduzetništva. „Napravile smo analizu toga šta možemo uraditi, koga poznajemo, uvezale smo kapacitete... Naše je preliminarno istraživanje trajalo oko godinu dana“, kaže Dajana. Osnivanje Fondacije bilo je i način da same ulože u svoju budućnost, jer im nije bilo dovoljno znanje koje su dobivale na fakultetu. „Zato mislim da nije pogrešno reći da nas je, na jedan način, frustracija ponukala da pokrenemo Fondaciju 787. Bile smo zaista ljute“, dodaje Dijana.

Željele su da uče i da se nadograđuju, da istražuju, da druge ljude uvedu u svoju priču. „Žene i mladi su jako slabo umreženi. Mnogo zavisi od društvenog položaja roditelja – ako su oni dobro uvezani, i ti ćeš biti dobro uvezan/a, iskoristit ćeš taj društveni kapital i bit će ti dobro. Ali, većina mladih i većina žena nije u toj poziciji. Nemaju dobre konekcije, znanje, ušteđevinu... U startu pristup moći i odlučivanju postaje ekskluzivitet, i dok ti neko ne otvori vrata, ti ne možeš ništa. S tim u paru ide i odgoj koji ljude uči da ne budu proaktivni, i da čekaju da neko za njih nešto odradi. Sve to dovodi do toga da kaskamo, i sporiji smo nego što bi to bio slučaj u inostranstvu, gdje je društvena dinamika drugačija“, kaže Dajana.

Krećući u proces registriranja Fondacije, odmah su se suočile sa problemima, jer je 2014. godina bila godina političkih previranja i građanskih protesta. Fondaciju su odlučile registrirati na nivou BiH, pri Ministarstvu pravde, i već u startu im je sugerirano da preskoče državni, i fondaciju registriraju na entitetskom nivou. One su odbile to učiniti, želeći da rad fondacije, iako registrirane u Sarajevu, gdje obje žive, obuhvati čitavu zemlju. „To smo uradile iz principa. Mi državu ne razumijemo kao entitet, nego kao državu“, kaže Dijana. Naišle su na brojne administrativne prepeke koje su ih usporile, a na kraju je problematičan bio i naziv fondacije. Čitajući zakone, otkrile su da brojevi ne bi trebali biti problem, te se odlučile na naziv Fondacija 787, s dvojakim značenjem . U dosta kultura su brojevi 7 i 8 sretni, ali postoji i privatna poveznica – obje su rođene u julu 1987. godine, dan za danom.

Prvih godinu i po dana ulagale su vlastita sredstva kako bi pokrenule rad fondacije i realizirale prve aktivnosti. „Odlučile smo da ćemo se baviti edukacijama u oblasti poduzetništva, i raditi na umrežavanju“, kaže Dajana. „Kad imaš sve predispozicije, a ne znaš kuda otići i ne znaš prave ljude, ne vrijedi ništa što imaš, pa čak ni novac ni ideja“, dodaje Dijana. Kroz fondaciju su odlučile pružati relevantne i pouzdane informacije i tako pomoći ljudima koji žele osnovati biznis. Informacije najčešće dijele preko Facebook stranice, ali rade i informiranje po zahtjevu, te često dobivaju upite različitih pojedinaca/ki, ali i institucija. Rad fondacije započeo je kroz kratkoročne edukacije sa studentima/icama, a s vremenom se proširio na dugoročnije programe koji polaznicima/cama pružaju mogućnost savjetovanja i odgovaranja na bitna pitanja. „Fondacija 787 nije samo mjesto na kojem se uči kako ćete registrovati biznis. Mi želimo da ona bude mjesto koje mijenja način razmišljanja. To je mjesto gdje ćete naučiti šta je alternativa čekanju posla“, kaže Dijana.

Edukacije za poticanje biznisa

„U našem su fokusu znanje, informacije i samopouzdanje učesnika/ca. Preferiramo individualni pristup i ne radimo s velikim brojem ljudi. Ako na godišnjem nivou radimo sa 100 ljudi, sve ih vodimo kroz proces i maksimalno smo na raspolaganju. Mogu nas pozvati, pitati šta ih zanima, posavjetovati se. Pružamo svaki vid podrške, osim što im dajemo novac, jer nismo došle do faze da možemo omogućiti finansijska sredstva“, pojašnjava Dajana. Fondacija 787 trenutno implementira program Business Workout sa 12 start-up kompanija iz cijele BiH koje su operativne i imaju potencijal za rast. „Sa njima radimo nekoliko modula edukacije, fokusirajući se na pravni i računovodstveno-administrativni aspekt poslovanja. Razvijamo poslovne modele da vide da li je njihova ideja isplativa i tražena na tržištu. Radimo sa njima na finansijskom upravljanju, upoznajemo ih sa marketingom, kanalima distribucije, kako doći do prodajnog mjesta, kako surađivati sa drugim biznisima... Radimo na razvoju njihovih vještina i ukazujemo im na različite izvore finansiranja. Trudimo se pružiti informacije o svemu što je za njih relevantno.“ Sa učesnicima/cama također rade i business-to-business sastanke, odnosno povezuju ih sa kompanijama sa kojima mogu razviti potencijalna partnerstva, te ih povezuju sa menorima/icama koji sa njima rade tri mjeseca, a pažnja se posvećuje i tehničkoj asistenciji. „Neizostavan dio naših programa su drugi mladi uspješni poduzetnici/e koji/e dijele primjere dobre prakse. Oni ponekad budu i prelomna tačka za učesnike/ce programa, da se usude nešto napraviti kada vide da je to neko drugi uspio/jela i kada im se realno ispriča kroz šta se sve mora proći. Učesnike/ce to inspiriše i motivira da se i sami odvaže na to“, dodaje Dijana.

Dva su tipa programa koje provodi Fondacija 787. Prvi tip su programi u kojima ljudi učestvuju sa idejom i željom da pokrenu biznis, ali nisu sigurni kako tome pristupiti.  Njima Fondacija 787 pomaže u razvoju ideje, pruža potrebno znanje i prikazuje realnu situaciju. Drugi tip programa namijenjen je onima koji već posluju, i njima Fondacija pomaže da razviju biznis i učine ga održivim. Jedan od narednih programa, za koji će izdati poziv, je program za samohrane majke poduzetnice, sa kojima će raditi kraći program edukacije. „U ovom će programu učestvovati samohrane majke koje imaju poslovnu ideju, i pomoći ćemo im da tu ideju razviju tako da ona bude profitabilna i da im pruži mogućnost izdržavanja porodica“, kaže Dajana.

Kroz angažman u Fondaciji 787 su obje naučile mnogo o poduzetništvu, o kojem nisu znale ništa u početku. Zato kao jako važan aspekt svoga rada ističu promjenu načina razmišljanja. „Mi u svemu vidimo priliku za poduhvat, razmišljamo o tome šta može biti dobra poslovna ideja. Vjerujemo da je to put ekonomske neovisnosti. Mlada žena koja traži posao nije dobra kandidatkinja zato što će se možda udati i roditi djecu. Mlada osoba nije dobar kandidat/kinja jer nema dovoljno iskustva. S druge strane, tu je i problem mentaliteta. I dan danas se žene odriču svog dijela nasljedstva u korist brata, muža... Onda žene nemaju sa čim da ulaze u posao. Mi smo naviknute na to da mi ne trebamo da imamo novac“, kaže Dijana. Zbog toga što se bave poslom, a potom kod kuće i brigom o porodici, žene imaju manje mogućnosti da se posvete biznisu, zbog čega mogu propustiti razne prilike. Ostvarivanje jednakosti u ovom smislu je jedan od ciljeva Fondacije 787. Svi programi Fondacije  su besplatni, i dosta edukacije je bazirano na radu sa ženama. „Kad god radimo sa ženama postoji interes i odaziv, ali ipak postoje razlike u oblastima u kojima žene i muškarci posluju. Žene se dosta rjeđe upuštaju u IT oblast, i u oblasti koje se kod nas smatraju tipično 'muškim', poput građevinarstva, finansija...“, kaže Dajana.

Cilj za budućnost – otvaranje „huba“ za žene

U Fondaciji 787, Dajana obnaša funkciju izvršne direktorice, dok je Dijana na čelu Upravnog odbora. U timu  Fondacije je pet ljudi, ali u edukacijama učestvuje mnogo više njih, u prosjeku oko 20. Uvijek su prisutne na edukacijama, i trude se imati individualan pristup učesnicima/cama. „To se prepoznaje i cijeni, jer po povratnim informacijama koje dobijamo od učesnika/ca programa, ono što im se uglavnom najviše dopada je naša posvećenost i angažovanost, jer se svi/e osjećaju da smo tu baš zbog njih, a to i jeste tako“,kaže Dijana. Uspjeh se ogleda i u tome da dosta ljudi koji su prošli kroz njihove edukacije sada ima svoje biznise ili poslovne projekte, a pogotovo žene koje su prošle kroz programe fondacije, čime se jako ponose. I sama Dijana se, zahvaljujući dodatnoj edukaciji kroz rad Fondacije 787, odvažila na korak dalje u vlastitom poslovanju, te je osnovala firmu Hito Skills, koja nudi obuke komunikacijskih vještina za individualce/ke, kompanije i različite organizacije. „U fondaciji pravimo ambijent koji je stimulirajući za poduzetništvo, jer će onda i meni samoj, kao poduzetnici, biti lakše da radim u takvom ambijentu. Kroz Fondaciju radimo i na lobiranju za olakšavanje poduzetničkog života u BiH, jer poduzetnici ovdje imaju mnogo opterećenja.“

Fondacija 787 je i platforma za promoviranje pozitivnih poduzetničkih priča, koje su često nevidljive u medijima. Na web stranici objavljuju priče o poduzeticima/cama, od kojih su mnogi/e, ali ne i svi/e, prošli/e kroz njihove programe. „Primijetile smo da su ljudi često, čak i ako dobro posluju, veoma skromni, i ne žele da se promovišu, jer misle da će ih neko smatrati arogantnim. Zapravo, skrivajući sebe skrivaju i pozitivne stvari o svom poslovanju, što bi moglo pridobiti i više kupaca“, primjećuje Dajana.  Jedan od njihovih glavnih ciljeva za budućnost je otvaranje poslovnog „huba“ za žene. „Ovaj 'hub' bi nudio inkubacijski program, putem kojeg bi žene mogle razvijati svoje poslovne ideje, prolaziti kroz edukacije sa mentorima, te razmjenjivati iskustva, razgovarati sa investitorima i potencijalnim poslovnim partnerima“, pojašnjava Dajana. Drugi dio ovog „huba“ činio bi coworking prostor koji bi se iznajmljivao poslovnim subjektima koje vode žene. „Smatramo da je potrebno sve uvezivati, bez obzira na godine, spol, vjersku i nacionalnu pripadnost, i tako dalje, ali također smatramo da u Sarajevu nedostaje prostor za žene koji im je finansijski pristupačan, i u kojem one mogu dobiti informacije koje su im potrebne. Stoga bi ovaj 'hub' bio mjesto za osnaživanje žena i za otvaranje prostora za diskusije.“ Dijana i Dajana,  pored svojih regularnih poslova, nastavljaju razvijati aktivnosti Fondacije 787 jer vjeruju da čine nešto bolje za sutra. „Fondacija je nešto što smo same napravile, pa se ni u jednom trenutku ne osjećamo kao da traćimo svoje vještine“, kaže Dijana za kraj.