Izvještaj o realizaciji međunarodne naučne konferencije "Balkanologija danas"

U 2013. godini Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine obilježava 50. godišnjice Centra za balkanološka ispitivanja ANUBiH, jedne od prvih naučnoistraživačkih jedinica koja se bavi izučavanjem jezika, života i kulture balkanskih naroda. U široko osmišljenom programu obilježavanja ovog jubileja centralnu manifestaciju predstavlja Međunarodna naučna konferencija „Balkanologija danas“ održana u Sarajevu 24. i 25. oktobra 2013. godine.

Na dvodnevnoj naučnoj konferenciji predstavljeno je 20 pozivnih referata naučnika iz: Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Hrvatske, Savezne Republike Njemačke, Srbije, Sjedinjenih Američkih Država, Turske i Velike Britanije. U prvom dijelu skupa iznesene su opšte i teoretske postavke o balkanologiji, a u drugom dijelu iznijeti su rezultati dosadašnjih istraživanja po hronološkim periodima.

Na Međunarodnoj naučnoj konferenciji „Balkanologija danas“ razmatrana je problematika kulturnog razvoja balkanskih zemalja kroz praistoriju i istoriju, i problem suživota kultura i civilizacija na ovom prostoru, kao i problem migracija i komunikacija, te svih drugih vrsta kontakata kroz različita razdoblja prošlosti, od praistorije do 20. stoljeća. Mnoga od ovih pitanja posljednji put su sistematski tretirana krajem 80-ih godina na naučnim skupovima koje je prvenstveno organizirala Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i njen Centar za balkanološka ispitivanja, okupljajući stručnjake iz različitih država i okvira balkanoloških disciplina. U fokusu konferencije bilo je i formuliranje strategije daljeg interdisciplinarnog razvoja balkanoloških studija u okviru, historije, arheologije, lingvistike, antropologije, etnologijei drugih involviranih disciplina. Rezultati i zaključci konferencije trebali bi biti osnov za osmišljavanje i pokretanje naučnoistraživačkih projekata na međunarodnom planu koji za cilj imaju istraživanja i promociju kulturne baštine Balkana i posebno Bosne i Hercegovine

Radovi prezentirani na skupu, uz diskusiju i zaključke bit će objavljeni u Godišnjaku, časopisu Centra za balkanološka ispitivanja ANUBiH br. 42, za 2013. godinu, osnovnoj periodičnoj publikaciji koja trenutno predstavlja i jedino glasilo u arheološkoj i kulturno-historijskoj nauci naše zemlje koje redovno izlazi i koje ima veliki ugled na međunarodnom planu. Časopis ima i svoje elektronsko izdanje (ISSN 2232-7770) koje je dostupno na web stranici www.anubih.ba/godisnjak, a putem redovne razmjene se distribuira na preko 150 adresa najznačajnijih domaćih i stranih institucija koje se bave arheologijom, historijom i kulturnom baštinom. Časopis je indeksiran u bazama CEEOL, EBSCO Host, Ulrich Periodicals i ZENON DAI (Journals Database of German Archaeological Institute).

U okviru konferencije prezentirana je i Izložba izdanja i djelovanja Centra za balkanološka ispitivanja, kao i publikacija 50. Godina Centra za balkanološka ispitivanja sa DVD nosačem svih digitaliziranih izdanja Centra od 1963 do 2013. godine. Tokom trajanja konferencije za učesnike je bio obezbjeđen simultani prevod sa njemačkog jezika na B/H/S jezike i obratno.

Međunarodna naučna konferencija bila je jako dobro posjećena, uz učešće naučnika i stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, te velikog broja studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Konferencija je imala dobar prijem u javnosti zahvaljujući značajnom broju predstavnika medija iz BiH.