"60 godina Osnovnog zakona Savezne Republike Njemačke" - seminar

60 godina Osnovnog zakona (Grundgesetz): postupanje Njemačke sa njenim Ustavom – da li se njemačka iskustva u ustavnoj politici mogu učiniti plodnim za diskusiju o reformi Ustava u Bosni i Hercegovini?

U ovoj godini Savezna Republika Njemačka slavi svoj 60. rođendan.  U maju 1949. Parlamentarno vijeće usvojilo je Osnovni zakon (Grundgesetz). Nakon katastrofe Drugog svjetskog rata a prvobitno zamišljen kao provizorij do ponovnog ujedinjenja dviju njemačkih država,  Osnovni zakon je danas – uz u međuvremenu potrebne prilagodbe - neprikosnoveni Ustav za ujedinjenu i čvrsto u Evropsku uniju uvezanu Njemačku.

Povodom tog jubileja Ambasada Savezne Republike Njemačke zajedno sa Fondacijom Heinrich Böll, Uredom za Bosnu i Hercegovinu, organizirala je  seminar 26. i 27. oktobra 2009. za studente pravnih i fakulteta političkih nauka u Bosni i Hercegovini. Nakon predavanja pravnika i politologa iz Bosne i Hercegovine i Njemačke, studenti su imali priliku da kroz razgovore, radionice i diskusije i sami steknu uvid u ustavotvorni proces, i na kraju seminara diskutiraju i sa nekoliko bosansko-hercegovačkih političara.

Koncept

Program