Orkestrirana kampanja crnogorskog premijera protiv CGO i Daliborke Uljarević izaziva regionalnu zabrinutost

Strateška grupa za Zapadni Balkan, koja radi pod pokroviteljstvom fondacije Heinrich Boll, izražava duboku zabrinutost povodom orkestrirane kampanje protiv Daliborke Uljarević, izvršne direktorke Centra za građansko obrazovanje (CGO), koju je inicirao odlazeći predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, putem autorskog članka u dnevnom listu Vijesti. U posljednje vrijeme, ova situacija je uzela opasan zaokret, Abazović je sve one koji ga ne podržavaju označio kao neprijatelje države i saradnike organizovanih kriminalnih klanova. Ova kampanja je brzo proširena kroz pro-ruske i srodne portale u Crnoj Gori, kao i društvene mreže.

Daliborka Uljarević je članica Strateške grupe za Zapadni Balkan od njenog osnivanja, a njen značajan doprinos analizama i studijama grupe imao je za cilj ubrzanje procesa evropske integracije regiona Zapadnog Balkana. Grupu čine istaknuti predstavnici civilnog društva iz svake od država Zapadnog Balkana.

Cilj Abazovićevog članka, koji targetira Uljarević i CGO, kao jednu od najuticajnijih crnogorskih NVO, je da podrije kredibilitet kritičkog dijela civilnog sektora posvećenog evropeizaciji, a time i da izazove zastrašujući efekat na čitavo civilno društvo, koje igra ključnu ulogu u polarizovanoj i napetoj političkoj situaciji u Crnoj Gori.

Nakon oko 100 dana na funkciji premijera, Dritan Abazović je izgubio povjerenje Skupštine Crne Gore i skoro će godinu dana da funkcioniše u tehničkom mandatu. Tokom tog perioda, značajna odstupanja od evropskog puta su potvrđena kroz sve kritičnije ocjene institucija Evropske unije. Štaviše, njegove akcije su izazvale turbulencije sa medijima i NVO-ima koji su dovodili u pitanje njegove odluke.

U odgovoru na ovaj napad, organizacije civilnog društva, slobodoumne osobe, diplomatske misije i međunarodne organizacije u Crnoj Gori i regionu su izrazile svoju solidarnost i podigli svoj glas. Ovaj slučaj ističe potrebu za jačom podrškom naporima civilnog društva u procesu evropskih integracija, čvrsto utemeljenih na progresivnim, ekološkim i rodno osetljivim vrijednostima.

Nastavićemo pažljivo pratiti razvoj ovog slučaja i informisati druge zainteresovane strane u regionu i EU.

Članice i članovi Strateške grupe

 

 

 

Preuzmite saopštenje u PDF formatu ispod.
Dostupno također i na engleskom jeziku ovdje.