Konferencija i sajam “Zelena ekonomija u BiH – mogućnosti i šanse”

Konferencija i sajam “Zelena ekonomija u BiH – mogućnosti i šanse” održana je 15.09.2017 u Domu kulture u Visokom. Događaj je otvorila Marion Kraske, direktorica Fondacije Heinrich Boell, koja je bila organizator ovog događaja, te načelnica Općine Visoko, Amra Babić, koja je bila domaćin. U uvodnom dijelu, učesnicima se obratio i Christian Sedat, zamjenik ambasadorice Savezne Republike Njemačke u BiH.

Na sajamskom dijelu bilo je preko 40 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su predstavili svoje aktivnosti i proizvode. Najviše izlagača je bilo iz područja organske poljoprivrede i prerade hrane, ali također je bilo izlagača koji se bave reciklažom otpada, solarnom energijom, zelenom gradnjom i energetskom efikasnošću uz korištenje prirodnih materijala, eko i agroturizmom.

Na jednom mjestu okupili su se predstavnici lokalne zajednice, međunarodnih i domaćih organizacija, eksperti i praktičari zelene ekonomije s ciljem pokretanja diskusije i razmjene znanja i iskustava u oblasti razvoja i unapređenja zelene ekonomije i zelenih poslova.

Događaj je obuhvatio i panel diskusiju na temu: „Zelena ekonomija i uloga lokalnih zajednica“, te 3 interaktivne radionice sa temama: „Ruralni turizam“, „Organska poljoprivreda“ i „Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije“.

Glavna tema je bila visoka stopa nezaposlenosti, koja predstavlja jedan od gorućih problema u BiH, a povećanje zaposlenosti treba biti osnovni politički i društveni prioritet, naročito među teško zapošljivim kategorijama stanovništva. Predstavljeno je niz uspješnih primjera zelenih poslova koji mogu poslužiti i drugima da probaju stvari uzeti u svoje ruke i pokrenuti nešto slično i u svom okruženju. Također, pokrenuta je šira platforma za podizanje svijesti o mogućnostima zelene ekonomije i zagovaranja prema donosiocima odluka kako bi se stvorilo povoljnije okruženje za ovakve inicijative. Naime, učesnici konferencije su kao jedan od gorućih problema naveli nedostatak razumijevanja koncepta. Cilj je da se u narednom periodu organiziraju aktivnosti na informiranju šire javnosti o koristima ovog koncepta, te inicira veća zastupljenost ove tematike u oblasti obrazovanja. Također, naglašena je važnost dijeljenja primjera dobre prakse iz BiH i okruženja.  

Vrijeme čitanja: 2 minutes