Medijske slobode - radionica sa Manfredom Ertelom

Fondacija Heinrich Böll imala je čast ugostiti g. Manfreda Ertela, dugogodišnjeg novinara i urednika njemačkog magazina Der Spiegel. G. Ertel je u svojoj bogatoj karijeri radio na mnogim istraživačkim pričima, među kojima naročito vrijedi istaći raskrinkavanje tzv. Barschel afere. Stoga i ne čudi njegov interes za situaciju u istraživačkom novinarstvu u BiH – g. Ertel se 06.09., prvog dana posjete, susreo sa predstavnicima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva. Uslijedila je zanimljiva diskusija o principima i standardima u ovom polju – kada je jedna priča „zrela“ za objavljivanje? Kakvi se izvori smatraju legitimnim? S kakvim se pritiscima suočavaju novinari u svakodnevnom radu i na koji način se boriti s njima?

Naredna dva dana, 07. i 08. 09., g. Ertel vodio je radionicu sa studentima žurnalistike i mladim novinarima iz Sarajeva, Banja Luke i sa Pala. Nakon njegovog uvodnog predavanja o slobodi medija i etičkim standardima u novinarstvu, mladi novinari su našem gostu oslikali nažalost pomalo otužnu bosanskohercegovačku medijsku realnost – od sumnjivih vlasničkih struktura, spona vlasnika medija sa političkim moćnicima, koje za posljedicu ima nedostatak prostora za djelovanje nezavisnih i odvažnih glasova u medijima. G. Ertel je, ipak, poučen iskustvom studentskog anti-establishment pokreta u Njemačkoj s kraja '60ih godina prošlog vijeka, iz kojeg su se iskristalizirali alternativni pokreti, a kasnije i značajne političke snage, poručio učesnicima da ne gube nadu – „bitno je ostati hrabar, a nove generacije imaju na raspolaganju i moćan alat, društvene medije, čiju moć moramo mudro iskoristiti“.

Drugog dana radionice grupa je posjetila Delegaciju EU u Bosni i Hercegovini, gdje ih je toplo dočekala Jasna Jelišić, politička savjetnica u Uredu specijalnog predstavnika Evropske Unije u BiH, s kojom su razgovarali o evropskom putu naše zemlje. Ovaj sastanak poslužio je kao šlagvort za nastavak radionice koji se bavio pitanjem izvještavanja o evropskim integracijama u bosanskohercegovačkim medijima. Ovdje je g. Ertelu pritekla u pomoć Prof. dr. Lejla Turčilo, koja je predstavila izvrsnu studiju, Nevidljiva Evropa, koja se bavi upravo ovom temom. I naravno, da ne bi sve u ova dva dana ostalo na čisto teoretskom nivou, g. Ertel se pobrinuo osmislivši zanimljive praktične module.

Zahvaljujemo se svim našim predavačima na korisnim i zanimljivim predavanjima, a naročito mladim učesnicima čija otvorenost i želja za učenjem nas je navela da se ponadamo da kod nas ipak „nije sve tako crno“.