Transparentnost i pristup informacijama

Portal Istinomjer.ba nedavno je kabinetu premijera uputio Zahtjev za pristup informacijama, u želji da ocijeni ispunjenost prošlogodišnjeg obećanja premijera Kantona Sarajevo, Elmedina Konakovića, o izmirenju duga Sarajevogasa prema kompaniji BH-Gas. Željeli smo provjeriti da li Vlada Kantona Sarajevo namjerava, kako je premijer Konaković obećao, do kraja grijne sezone uplatiti još 10 miliona KM duga Sarajevogasa prema BH-Gasu.

Kako se sam premijer, u oktobru prošle godine, pohvalio da je Vlada KS već uspjela platiti pet miliona KM duga prema BH-Gasu, te obećao gore navedeno, smatrali smo da je njegov kabinet dobra adresa za dobiti informaciju da li se sprema nova isplata duga.

Zahtjev smo uputili 6. aprila, pitajući premijera da li je Vlada KS isplatila najavljenu sumu novca i ukoliko nije, kada to namjerava napraviti.

Iz kabineta premijera dobili smo odgovor da svoj upit proslijedimo Ministarstvu komunalne privrede i Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo, kao nadležnim za davanje baš ovih informacija. Iako na prvi pogled ovakav odgovor izgleda kao odugovlačenje, jer je teško povjerovati da premijer kantona ne zna odgovor na ova pitanja, prihvatili smo činjenicu da možda samo nadležna ministarstva pružaju određene informacije građanima.

Image removed.

Svoj zahtjev smo ministarstvima dostavili na protokol 12. aprila. Da smo uspjeli dobiti konkretne odgovore od naznačenih ministarstava, priča je tu mogla i završiti.

Međutim, odgovor od Ministarstva finansija Kantona Sarajevo nije bio odgovor na naša postavljena pitanja, već obavještenje da Ministarstvo finansija ne raspolaže takvim informacijama, te da prosljeđuju naš zahtjev Ministarstvu komunalne privrede i kabinetu premijera Konakovića – istom onom koji nas je uputio na Ministarstvo finansija.

Image removed.

Odgovor ministarstva iskoristili smo kao priliku da se ponovo javimo kabinetu premijera i zatražimo pomoć. Iz kabineta nam je rečeno da čekamo odgovor Ministarstva komunalne privrede, jer im je Ministarstvo finansija proslijedilo naš zahtjev – iako su nam iz kabineta premijera već ranije sugerisali da se obratimo i ovom ministarstvu, što smo i učinili.

Image removed.

Ministarstvo komunalne privrede svoj odgovor još nije poslalo, iako je prošlo više od 15 dana kako smo zahtjev predali na protokol. U želji da dođemo do informacija, kontaktirali smo i Ministarstvo komunalne privrede kako bi provjerili kada da očekujemo odgovor. Znali su o kojem zahtjevu se radi, ali u prvi mah nisu bili sigurni da li nam je odgovor već poslan. Nakon što su izvršene provjere, obaviješteni smo da je naš upit proslijeđen BH-gasu(!).

Upit oko isplate zaostalog duga Sarajevogasa nije prvi koji smo uputili na adresu kantonalnog premijera. Zahtjeve za pristup informacijama slali smo i ranije, kao i članke sa ocjenama premijerovih izjava, dajući tako priliku za eventualni komentar. Do sada nismo dobili niti jedan odgovor.

Kabinet premijera Konakovića nije jedini kojem je Istinomjer slao zahtjeve za pristup informacijama, a od kojih nikada nije dobio odgovore. I brojne druge institucije i kabineti propuštali su izvršiti zakonom određenu obavezu. Tako smo znali ostati uskraćeni za odgovor zbog “velikog obima posla” osobe zadužene za pristup informacijama, ali i zbog razloga poput proslave Nove godine (!) u javnim institucijama.

Na kraju, nemamo mnogo toga dodati, osim da premijerova nedavna izjava “Ako nešto možemo reći, možemo reći da smo transparentni.” (Elmedin Konaković, TVSA, 30.12.2015.) nije među najtačnijim koje je dao.

(istinomjer.ba)