Zaključci sa završne konferencije „Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije u Tuzlanskom Kantonu“

Nakon prezentacija i diskusije doneseni su sljedeći zaključci:

  1. U cilju smanjenja emisija stakleničkih plinova i zaštite zdravlja stanovništva, biljnog i životinjskog svijeta, voda i zemljišta, kulturnih i materijalnih vrijednosti, te postizanje stalnog poboljšanja kvaliteta zraka, potrebno je uspostaviti sistem upravljanja kvalitetom zraka u Tuzlanskom kantonu i razraditi mjere za smanjenje emisija stakleničkih plinova i drugih zagađujućih materija.
  1. Spaljivanje uglja za zagrijavanje u kotlovnicama i individualnim ložistima bi trebalo svesti na minimum, a daljinsko grijanje bi trebalo proširiti na što veći broj potrošača. Također je neophodno raditi na uvođenju mogućnosti korištenja topline iz TE Tuzla za zagrijavanja sanitarne vode u domaćinstvima, koje će funkcionirati i u ljetnom i u zimskom periodu.
  1. Neophodno je raditi na implementiranju projekata dobre prakse, jer se projektima EE dovodi do smanjenja potrošnje energije i do 80%, a korištenje OIE je rješenje za proizvodnju energije u budućnosti.
  1. Da bi se na održiv način smanjilo zagađenje zraka, veoma je važno da općine i gradovi imaju SEAP i da  rade na implementiranju mjera koje su definirane SEAP-om. Kod implementiranja mjera, prednost treba dati projektima kojim će se uticati na smanjenje potrošnje fosilnih goriva, što će s jedne strane smanjiti emisiju zagađujućih materija, a s druge strane smanjiti emisiju CO2, te pozitivno uticati na klimatske promjene. 

Centar za ekologiju i energiju

Tuzla, 30.11.2015.