Deklaracija

Teaser Image Caption
Justitia

 Deklaracija//                                                            

Nezavisnost pravosuđa

 

Mi, predstavnici njemačkih političkih fondacija koje djeluju u Bosni i Hercegovini: Fondacije Friedrich Naumann, Fondacije Heinrich Böll, Fondacije Konrad Adenauer, ovim želimo naglasiti da nezavisnost pravosuđa, posebno tužilaštva i sudstva, predstavlja važan stub funkcionalne demokratije.

Napadi na nezavisnost pravosuđa u bilo kakvom obliku i bez obzira iz koje političke opcije, pokušaji vršenja utjecaja odnosno pritiska na odluke pravosudnih organa, po našem ubjeđenju predstavljaju jasno kršenje principa pravne države.

Bosna i Hercegovina se danas nalazi pred samim podnošenjem aplikacije za članstvo u Europskoj uniji. Takva aplikacija predstavlja značajan korak u razvoje zemlje, ali ona je istovremeno i nedvosmisleno opredjeljenje za pravnu državu i demokratizaciju.  To opredjeljenje  ne smije biti samo virtuelnog karaktera, već na svim razinama mora biti oživotvoreno, kako bi zemlja pokazala da je dorasla kriterijima za članstvo u Europskoj uniji.

Mi kao fondacije Savezne Republike Njemačke podržavamo sve ozbiljne napore na tom putu, kako bi ubuduće bila zagarantovana jednakost svih građana pred zakonom, kao i očuvanje ljudskih i građanskih prava. Bez slobodnog i nezavisnog pravosuđa, bez jasne i funkcionalne podjele vlasti, Europska unija kao projekat budućnosti za Bosnu i Hercegovinu ne može uspjeti.              

                                                                                                                    

Adnan Huskić, Predstavnik Fondacije Friedrich Naumann u BiH  
Dr. Karsten Dümmel,  Direktor Fondacije Konrad Adenauer
Marion Kraske, Direktorica Fondacije Heinrich Böll